Konfirmation

På lördag är det dags för vår kusin Kajsa att konfirmera sig. Detta har gjort att jag minns tillbaka på min egen konfirmation. 3 oförglömliga veckor på Sandvikengården i Värmland, sommaren 2003.
Jag fick fina presenter av min familj i form av smycken. Av mormor fick jag pengar till att köpa mig något fint, det blev en silverring med en sten i, inhandlad i Visby såklart. Av mamma, pappa och mina bröder fick jag ett guldhalsband. Av min faster och hennes familj fick jag ett silverhalsband. Av min farmor fick jag en guldklocka. Denna klocka fick hon av sina föräldrar när hon konfirmerade sig på 1930-talet.
Min farmor är min kusin Kajsas mormor. Eftersom hon inte är i livet längre så tänkte jag ändå att hon skulle få vara med när hennes yngsta barnbarn konfirmerar sig. Så för första gången sedan jag fick klockan så kommer jag att bära den på lördag på konfirmationen. Jag vet att hon är med oss i tanken, lilla farmor Rut.
<3mme
 

Gotland 27/7-2/8

Vi lämnade Benny och Bosse hos mina föräldrar på södagseftermiddagen.
Åkte tillbaka till Örebro och lastade in allt i bilen.
Åkte till familjen Carlsson-Berglund för att köra "följa John" till Nynäshamn och färjan över till Visby. Den gick mitt i natten, sådär lagom härligt.
 
Måndagen vaknade vi relativt tidigt. Solen strålade och vi åkte in till Visby för att handla maten för veckan. Vi började med ett stop vid gårdsbutiken i Gothem för att köpa kött. Sedan ett stop vid en gårdsbutik i Fole(ja eller typ Fole) för att handla grönsaker. Det är underbart att kunna handla närodlat på det här sättet! I Visby strosade vi runt och sedan handlade vi resterande mat och åkte hem till stugan i Gothem. Grabbarna grillade.
 
Tisdagen steg vi upp i ottan för en dag på Fårö. Väl framme vid stranden Norsta Auren så ser vi hur grumligt vattnet är av gitarrer och får reda på att Fårö är omringat av dem. Vi åkte till ett raukområde och åt medhavd lunch och lämnade sedan den lilla ön.
Badade i Blå Lagunen istället (ett gammalt kalkbrott, finns många sådana på Gotland) där finns inga giftalger. På hemvägen stannade vi till vid Rute stenugnsbageri och köpte kanelbullar och surdegsbröd. Väl hemma blev det grillning igen.
 
På onsdagen åkte vi in till Visby för att se hamnen. Åt glass i stora lass från Visby glass och sedan promenerade jag, Louise och Ofélia längs strandpromenaden, gick in i botaniskaträdgården, vidare genom de vackra gränderna ut i Almedalen där vi mötte upp Martin, Johan och Nathalya som hade varit på tryffeljakt (tyvärr är det inte säsong nu utan på hösten så tryffel blev endast i tryffelsmör vilket visade sig vara gott rumstempererat). Vi åt medhavd lunch i Almedalen och sedan åkte vi till en liten sjö (ett grustag) var det ligger vill jag inte säga då det fortfarande är väldigt lugnt där från turister. Jag har varit där en gång som barn men nu var det mycket större, då var det verkligen ett grustag med vatten nu var det som en sjö. Sedan åkte vi hem och vi tjejer grillade. Jag bakade även en blåbärspaj.
 
Vi spelade en hel del kubb på kvällarna och när det blev för mörkt gick vi in och spelade kort. Vi försökte oss på en femkamp en kväll, som startade med längdhopp. Den slutade snabbt då ena deltagaren stukade foten, det var inte jag denna gång (midsommar 13 får räcka för mig med sånt).
 
På torsdagen ringde jag till Åminne camping och frågade om det var giftalger vid Åminne, svaret var nej. Äntligen fick vi en dag på stranden med bad i havet.
Åminne har en lång och fin strand och det är väldigt långgrunt så det är utmärkt för barnfamiljer.
Vi åkte sedan hem och gjorde oss i ordning för en grillbuffé på Ktusmyntagården som ligger norr om Visby. Så otroligt gott och underbar utsikt över havet och solnedgången. Vi drack ett fantastiskt gott vin till maten som var ett riesling från Chateu Ste Michelle USA, har nu beställt hem två flaskor. Så krispigt och svalkande.
 
På fredagen åkte vi åt varsitt håll, Carlsson-Berglund ville utforska lite på egen hand och jag och Martin åkte in till Visby en sista gång. Jag handlade rosor och så åkte vi till mormor och morfars grav. Jag fick en stund till eftertanke och Martin kom efter en stund (det var nog en halvtimme) och jag kände mig redo att åka vidare.
Vi besökte min morbror Göran med fästmö Anita och bjöds på tårta, lyxigt! Anita skulle fylla år dagen efter.
När vi fikat klart åkte vi till Högklint (en bit söder om Visby) och njöt av den fantastiska utsikten. För mig var det många åt sedan jag hade varit där och Martin hade aldrig varit där. Vi båda var imponerande av platsen.
Vi åt en sen lunch på Leva kungslador som ligger precis söder om Visby. Fantastiskt gott (något dyrt).
Hem för en sista grillkväll med taberas på allt vi hade kvar i kylskåpet.
Sedan återstod packning och städning innan båtresan hem mitt i natten.
 
Vi var hemma i Örebro vid halvsju på lördagsmorgonen. På eftermiddagen åkte vi till Askersund och hämtade hem Benny och Bosse som hade haft en härlig vecka hos mamma och pappa.
 
Vi hade en toppenvecka tillsammans med familjen Carlsson-Berglund, tack allihopa!
Många minnen att plocka fram när höstrusket härjar.
 
Måste ju nämna första dagens lunch i Visby, den lär vi aldrig glömma. Vi åt vad som skulle vara Clubsandwish men som visade sig vara en macka med kyckling, bara. Jag skällde ut personalen och chefen för stället för dålig service och dyrt pris och fick till svar "Vi är billigast innanför muren " en lunch för 4 vuxna som gick på nästan 600kr och allt vi fick var 4 mackor med kyckling efter 45 minuter kom två av dem och efter ytterligare 10 minuter kom de sista två mackorna. En händelse som vi i efterhand skrattar åt!
 
Glömde skriva att jag självklart besökte min favoritbutik Kränku för påfyllning av te och kaffe samt deras goda klubbor, i år blev det viol-lakris och hallon-lakris.
 
Nu till bildbomben, håll tillgodo!
 <3mme

Lördagsmorgon

<3mme

Jag kommer aldrig sluta minnas..

Här ligger jag trälig och sjuker i soffan. Tittar på tisdagens Allsång på Skansen, då Lasse Berghagen kommer upp på scen, en av mormors favoriter. Så drar han igång En kväll i juni, som får mig att tänka på morfar. Så här ligger jag och storbölar. Alla minnen jag har av min mormor och morfar håller jag stenhårt i. Nej jag mår inte dåligt av att tänka på alla minnen, jag minns så gärna, för jag är livrädd för att glömma. I fredags var jag vid deras grav i Visby, jag föll ner på knä med vasen med rosor i handen. Jag hade ansiktet riktat mot deras hus som bara ligger ett stenkast ifrån kyrkogården. Jag satt där, solen strålade, svetten rann ikapp med tårarna. Tänk så mycket man kan minnas. Sånt man trodde man hade glömt som gjorde sig påmint Jag har skrivit om min mormor och morfar så många gånger. Kärleken till dem är så stor liksom saknaden. Tacksamheten jag känner för att fått de år jag fick är enorm. Älskade Eva och Sture, mommo och moffa, ni fattas mig <3mme

RSS 2.0